Torrent nedir nasıl indirilir ve nasıl kullanabilirim? Mac ve PC için Torrent Programı

Torrent, internet aleminde çoğu kullanıcının bilmediği çook büyük bir nimettir!
Hani bir program ya da bir müzik albümü veya bir film ararken hani Google'a full indir tek link indir no rapid indir rapidshare full hd inndir gezginler tamindir indir hızlı indir gibisinden yazıyosunuzda abidik gubidik forum siteleriyle linki görebilmek için iki saat kayıt oluyosunuz da sonra kayıt olup o linke tıkladığınızda o sunucudan dosya silinmiş oluyorya işte ona son veren muhteşem bir icattır torrent! Hiçbir zaman bitmeyen, hatta zaman geçtikçe dahada güçlenen mükemmel bir indirme alternatifidir torrent. Bakalım daha daha neymiş bu torrent yazının devamında..
Torrent nasıl indiririm torrent indirdim ama aradığımı bulamadım film yok müzik yok program yok dosya yok küçücük bir dosya indi ben bunu nereme sokacağım demeyin hepsini anlatacağım.
Torrent, Google Translate kullandığımızda karşımıza İngilizce-Türkçe olarak Torrent = Sel anlamına geliyor. Aslında kullanmaya başladıkça bu ismin ne kadar mantıklı ve neden torrent olduğunu anlayacaksınız.
Torrent bir kişi veya kişiler tarafından oluşturulur. Bir nevi bildiğiniz rapidshare 4share zippyshare gibi paylaşım siteleri benzeri ama meydanda olmayan sunuculara upload edilir. Fakat bu dosyaları indirirken upload edilen yani yüklenilen dosyayı indirmek istediğinizde o dosyanın tam boyutlu halini indirmezsiniz.
Daha da açıklayayım kafanız karıştı sizin.
Örneğin benim elimde 700 MB'lik bir DVDRip Film var ve ben bunu insanlığın hayrına paylaşıma açacağım. Ben bu filmi bana verilen sunucuya yüklüyorum yani sizin indireceğiniz siteye. Ve daha sonra bu yüklediğim filmi sizin indirebilmeniz için 4-5 kb'lik yani karınca kadar bir ufak dosya veriyorum size. Siz bu ufak dosyayı (aracı bir programla yani torrent indirme programıyla) indirip çalıştırıyorsunuz işte olay başlıyor. Çalıştırığınız an dosyayı nereye kaydedeceğinizi vs seçtikten sonra Başla! dediğiniz anda film inmeye başlıyor! Yani parça parça hale getirilmiş rarlı zipli partlı dosyaları tek tek indirme zahmetine girmiyorsunuz. Üstüne üstlük en önemlisi vay anam internet kesildi vay babam elektrik gitti de bilgisayarım donduda tihhh indirme gitti gibisinden bir derdiniz olmuyor! Torrent insin siz işinizi yapın, bilgisayar çok başınızı ağrıttı kapatın bilgisayarı 1 hafta bi tatile gidin sonra geri gelin açın bilgisayarı indirmeye devam et'e tıklayın ve yüzde kaçta kaldıysa indirmeniz oradan ve İnanılmaz Bir Hızla devam etsin.
Ayrıca torrent tüm bu kolaylıkları sağlarken isminde olduğu gibi Sel gibi güldür güldür akar hızlıdır. Normal internet hızınızın hakkını daha iyi verir. Neden? Çünkü Siz bu dosyayı indirirken Aynı zamanda bir yandan siz de diğer kullanıcılarla paylaşıyorsunuz ve bir elin nesi var iki elin sesi var misali bu dosyayı sizinle birlikte indirenler çok daha fazla kaynak olduğu için daha hızlı bir indirme yapabiliyorlar. Buna Torrent dilinde Seed denir. Yani bir torrent dosyasında Seed ne kadar çoksa dosyanız o kadar çok hızlı iner. Seed çok az hatta yoksa dosyanız da bir o kadar yavaş iner.
Umarım biraz anlatabilmişimdir.
Şimdi az önce paragraf arasında belirttim Torrent i indirebilmek için aracı bir program'dan bahsettim. Dediğim ufak torrent dosyası genelde dosyaninadi.tor ya da dosyaninadi.torrent uzantılarında iner, haliyle windows pc ya da apple mac'ler bu uzantıyı direkt olarak çalıştıramazlar bunun için tüm Dünya'da yaygın olan Torrent programları mevcut.
Bunlar'dan önde geleni olarak ben uTorrent kullanıyorum.

PC için indirme linki: uTorrent PC İçin İndir
MAC için indirme linki: uTorrent MAC İçin İndir

Programınızı indirip kurduktan sonra herhangi bir torrent dosyasını bilgisayarınıza indirin örneğin Bu Konumda verdiğim Skrillex Discography Albümünü İndirmeyi deneyelim. Konuda linkte verdiğim dosyayı Konu içeriğinden ya da buraya tıklayarak bilgisayarınıza kaydedin.
Kaydettiğiniz dosyayı uTorrent kullanarak açın. Karşınıza dosyayı nereye kaydedeceğinizi soracak aynı şekilde indireceğiniz yeri seçin ve start başla artık ne diyorsa tıklayın ve indirmeniz başlasın. Bundan sonrası aynı yazıda anlattığım kadar basit.
:-)

Sormak istediğiniz ayrıca bir yer ya da sıkıntı varsa konu altından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acılı Arabiata Soslu Penne Makarna Yapılışı Tarifi

Kullandığım En İyi Masaüstü Wallpaper - Duvar Kağıtları 2013

Haşhaşlı Börek -Çörek- Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?